fbpx
Kokoomus / Blogi / Lääketieteen ja hoitotyön johtaminen

Lääketieteen ja hoitotyön johtaminen

Julkaistu:

Etujärjestöjen edustajat muistuttavat siitä, että lääketieteellinen ja hoitotyön johtaminen huomioidaan hyvinvointialueen johtamisessa ja valmisteluissa. Terveystieteenmaisterin ja sairaanhoitajan tutkintojen kautta minulla on hyvä perusta ymmärtää maamme sosiaali- ja terveydenhuollon haasteita. Kehittämisen keinot ovat tulleet tutuksi eri työtehtävien kautta. Tutustu lisää Kuka olen?

Hyvinvointialueen hallintosäännön osa-alueet määritellään hyvinvointialuelaissa. Hyvinvointialueen toimintaa johdetaan aluevaltuuston hyväksymän hyvinvointialuestrategian mukaisesti. Aluehallitus johtaa hyvinvointialueen toimintaa, hallintoa ja taloutta. Hyvinvointialuejohtaja johtaa aluehallituksen alaisena hyvinvointialueen hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. (laki hyvinvointialueesta 611/2021, 42 § ja 95 §)

Hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon johtamisessa on oltava monialaista asiantuntemusta, joka tukee laadukkaiden ja turvallisten palvelujen kokonaisuutta, eri ammattiryhmien yhteistyötä sekä hoito- ja toimintakäytäntöjen kehittämistä (laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 612/2021, 8 §).

Vastaavan lääkärin rooli perustuu terveydenhuoltolakiin (1326/2010, 57 §), jonka mukaan terveydenhuollon toimintayksikössä on oltava vastaava lääkäri. Vastaavan lääkärin on johdettava ja valvottava toimintayksikön terveyden- ja sairaanhoitoa.

Sosiaalihuoltolaki (1301/2014, 46 §) kuvaa sosiaalihuollon johtamisesta: Sosiaalihuollon tai sosiaali- ja terveydenhuollon pääasiassa hallinnollisissa johtotehtävissä voi toimia sosiaalityöntekijä tai henkilö, jolla on tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja alan tuntemus sekä niiden lisäksi riittävä johtamistaito. Sosiaalityön ammatillisesta johtamisesta säädetään sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain 9 §:ssä.

Kuntaliitto julkaisi joulukuussa 2021 hyvinvointialueen hallintosääntömallin, jota varmasti useampi ehdokas ja valmistelija hyödyntää ahkerasti. Onkohan tämä riittävä malli tukemaan sote-uudistuksen tavoitteita? Se jää vielä nähtäväksi.

Voit palata tästä pääsivustolle.

Lisää julkaisuja

3.1.2022

Lupaus nopeasta hoitoon pääsystä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella

Uskon sen olevan mahdollista Sote-keskus -toimintamalli on parhaimmillaan mainio. Vantaa-Keravan alueella valmistellaan ja otetaan käyttöön uudenlainen, laaja-alainen sosiaali- ja terveyskeskus,

15.12.2021

Johtaminen resurssipulan keskellä

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattijärjestöt ovat huolissaan nuorten hoitajien aikeista vaihtaa alaa. Pandemia on kuormittanut henkilöstöä. Sote-alalle tarvitaan seuraavan 15 vuoden

9.12.2021

Riskienhallinta 2025 Sote:ssa

” Sosiaali- ja terveydenhuollon riskienhallinnassa ja sen sääntelyssä on kehitettävää. Järjestäjien sekä tuottajien ja toimintayksiköiden tulisi tehdä riskienhallintaa monialaisesti ja